Workplace > Lakehouse Office, Romford

We were appointed by asset and energy support services group Lakehouse to transform their 1980’s Headquarters office building to create an open plan, contemporary and distinctive environment from their existing suite of tired and cellular offices.

Lakehouse directors believed that a flexible, open and more informal working environment would encourage greater interaction, and opportunities to reflect their changing working patterns. This has proved to be the case.

Christian Gould, Group Head of Marketing for Lakehouse said: “There is a new sense of energy and purpose within the building and I notice that our people are finding new ways to work, meet and socialise. They love the wood, the slatted light and the islands of colour. Metropolitan Workshop’s design has changed the atmosphere within the building for the better”.

The simple, rectangular building was stripped back to its original structure. We introduced a limited palette of birch faced ply panels and fin louvres with slate grey flooring, exposed services and bold yellow elements. This restrained palette has created a bright, calm office environment with the timber louvres delivering slatted light and private, semi screened areas within the rectangular building. Bespoke joinery was used throughout the building.

The brief required Lakehouse to remain in occupation throughout and therefore the work was undertaken in two phases. The first phase created the new reception in an atrium connecting the two floors. Also completed in the first phase were a newly located boardroom, a large informal working and meeting space including a bespoke free-standing meeting pod, and a central accommodation stair.

The second phase completed the refurbishment by opening up the main work spaces, removing all the cellular offices and dividing screens, and extending the first phase. The work was completed in time for the company’s rebranding.

Client: Lakehouse